by Charlaine 

juli 10, 2021

Title Banner without Sidebar

Het is 20:32 als ik een vriendin een berichtje stuur. Even later stuurt ze mij een berichtje terug dat ze exact op dit tijdstip aan mij moest denken. Toeval? Misschien. Persoonlijk geloof ik graag dat alles een reden heeft. 

Toeval of niet?

In een krantenartikel schreef een epidemioloog het volgende:

“Sommige mensen hebben ook gewoon een beetje pech. We weten niet altijd heel goed hoe ons immuunsysteem is, als je nooit eerder met zo’n virus in aanraking bent geweest.”- epidemioloog Gé Donker

Een beetje pech. Hoe kan het dat wij niet goed weten hoe het met ons immuunsysteem gesteld is? Een interessante vraag met een nog interessanter antwoord als je wilt begrijpen hoe je van slachtoffer naar leider over je gezondheid gaat. Veel CCS (chronisch Covid syndroom) patiënten hebben namelijk een belangrijke overeenkomst. 

Wat is de oorzaak van de oorzaak?

Om je lichaam te beschermen tegen schadelijke stoffen en ziekteverwekkers heeft je lichaam verschillende barrieres, zoals huid, slijmvliezen en spijsvertering. Je kunt de lichaamsbarrières zien als een soort poortwachters. Ons moderne leven, waarin we veelvuldig blootgesteld worden aan fysieke en mentale stress en ongewenste stoffen in grote hoeveelheden het lichaam binnendringen (bijvoorbeeld via voeding, cosmetica en luchtvervuiling), zorgt ervoor dat onze lichaamsbarrières overbelast raken. 

‘Normaal’ gesproken houden deze barrières als een soort poortwachter ongewenste stoffen tegen, maar bij laaggradige ontstekingen werkt dit systeem niet goed meer. Hierdoor zijn lichaamsbarrières verhoogd doorlaatbaar (lek), waardoor giftige stoffen het lichaam kunnen binnendringen. 

Dit proces wordt endotoxemie genoemd en zorgt voor het activeren van het immuunsysteem. Doordat lichaamsbarrières verhoogd doorlaatbaar zijn kunnen er honderden verschillende ziekteverwekkers binnendringen. Het immuunsysteem kan hierdoor niet vol in de aanval gaan om zich tegen deze ziekteverwekkers te wapenen. Dit zou een veel te heftige reactie veroorzaken waardoor je zou kunnen overlijden. Om dat te voorkomen kiest het lichaam ervoor om slechts de vermenigvuldiging van de ziekteverwekkers te remmen. Schade aan het lichaam blijft hierdoor beperkt en er ontstaat een milde ontstekingsreactie met een activatie van het immuunsysteem tot gevolg. Wanneer je niet ingrijpt in deze cyclus leidt dit tot chronische (laaggradige) ontstekingen. 

‘Voordat ik ziek werd voelde ik mij prima’ 

In het geval van lekke lichaamsbarrieres blijft de immuunreactie actief, waardoor je lichaam voortdurend energie nodig heeft voor het ondersteunen van je immuunsysteem. Dit heeft tot gevolg dat andere lichaamsprocessen, zoals de spieren, hersenen en schildklier (en overige organen) minder energie krijgen en er vage klachten kunnen ontstaan. Vaak zijn dit klachten waar we mee hebben leren leven en ons leven (onbewust) op hebben aangepast. 

‘Ook gezonde mensen komen op de IC’s terecht’ 

Het moderne leven veroorzaakt bij veel mensen chronische stress, een ongezond leefstijlpatroon en ongezonde voedingskeuzes. Een gezond BMI wordt vaak als graadmeter genomen voor het bepalen van de gezondheid. Wat zich in het lichaam afspeelt weten we vaak niet. En dan hebben ‘sommige mensen gewoon een beetje pech’ zoals meneer Donkers omschrijft.

Dus wat kun je beter onthouden?

Een ongezond onnatuurlijk leven zorgt ervoor dat de poortwachters (barrières) van je lichaam overbelast worden. Dit zorgt voor laaggradige ontstekingen in je lichaam. Laaggradige ontstekingen zorgen op hun buurt voor een overbelast immuunsysteem. Dit maakt je vatbaarder voor (infectie)ziekten. Door de oorzaak van de laaggradige ontstekingen aan te pakken maak je jezelf weerbaar tegen (infectie) ziekten zoals Corona. 

Wat kun je vandaag nog doen om je gezondheid te verbeteren?

– Pak laaggradige ontstekingen in je lichaam aan

– Eet omega 3 rijk voedsel (omega 3 zet ontsteking uit)

– Zorg voor voldoende vitaminen en mineralen

– Vermijd chronische stress

– Beweeg regelmatig 

– Neem regelmatig een momentje om te ontspannen

– Luister naar je lichaam, vage klachten kunnen uiteindelijk leiden tot grote problemen.

Om je inzicht te geven in mogelijke vitaminen en mineralen tekorten heb ik een cadeautje voor je. De sneltest geeft je direct inzicht in mogelijke vitaminen en mineralen tekorten. Klik hier voor de gratis sneltest. 

Over mij

Charlaine Meijer

Tijdens deze huidige gezondheidscrisis wordt het belang van een gezond lichaam pijnlijk duidelijk. Zieke mensen hebben namelijk maar één wens: 'gezond zijn'. In mijn ogen is gezondheid niet enkel de afwezigheid van ziekte, maar de aanwezigheid van vitaliteit.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >